Lakásfelújításhoz alkalmas hitel lehetőség ha nincsen sok pénzünk

Elsősorban régebbi, rossz állapotban levő ingatlanok esetében jut szerephez a hitelintézetek által kínált lakásfelújítási, valamint az államilag támogatott korszerűsítési hitel. Jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik igénybevételére milyen feltételek mellett van lehetőség. Mivel célhoz kötött hiteltípusokról beszélünk, így nem elhanyagolható szempont, hogy milyen munkálatot tervezünk elvégezni az ingatlanon, hiszen ezek függvényében érdemes a számunkra leginkább alkalmas, és az anyagiak szempontjából is kedvezőbb megoldás mellett döntenünk.

A leggyakrabban szükségesnek bizonyuló nyílászáró csere, vagy például a fűtési rendszer korszerűsítése egyértelműen korszerűsítésnek minősülnek, ugyanis rajtuk keresztül az ingatlan komfortosabbá válik majd. Egyébként is elmondható, hogy ezek azok a szakmunkálatok, melyek régebbi ingatlanoknál szükségesek, hiszen a régi típusú fűtési rendszerek nem csak korszerűtlenek, de energiafelhasználás szempontjából is költségesebbnek bizonyulnak. Hasonló a helyzet a nyílászárókkal, melyek cseréje sokszor nélkülözhetetlen még a magas kivitelezési és beszerzési költségek ellenére is. Ez esetekben tehát államilag támogatott hitel is igénybe vehető, mely egyértelműen kedvezőbb kamatozással bír, mint a lakásfelújítási kölcsön. Ez utóbbi esetében ugyanis piaci kamatokkal kell számolnunk, míg a kamattámogatás előnyeit a futamidő első 20 évében élvezhetjük.

Előfordulhat, hogy akkor történik hiteligénylés, amikor a párok női tagjai nem rendelkeznek jövedelemmel, csupán családtámogatási juttatással. Mi a helyzet ilyenkor? Elegendőnek bizonyul a kereső fél jövedelme? A válasz természetesen a jövedelem mértékének, és a felvenni kívánt hitel összegének függvénye is, de a jövedelembe mindenképpen beleszámít az előzőekben említett családtámogatási juttatás is. Természetesen, ha havi szinten már bármiféle törlesztési kötelezettség terheli ezt a bevételt, nehezebb helyzetben vannak a felvevők.
Az ingatlanfedezet kérdéskörét illetően mindenképpen értékbecslő munkája szükséges ahhoz, hogy felmérje, mekkora értékkel is bír az ingatlan, hiszen így kaphat a hitelintézet a hitelbírálathoz megbízható értékelést. Hitelért folyamodva semmiképpen se vegyük személyünk ellen szólónak, hogy a bank ragaszkodik ehhez, hiszen nyilvánvalóan saját érdeke, hogy olyan ingatlant fogadjon el fedezetként, mely a nem kívánt szükséghelyzetben megfelel a folyósított hitel visszaszolgáltatására.

Hasonló cikkek