A virágpor hatásai közül kiemelkedik páratlanul erős antioxidáns képessége, melyet a kutatások is megerősítettek. Míg korábban az E-vitamint tartották a leghatékonyabbnak, addig mára már bizonyított, hogy a virágpor összetételében található különleges vegyületek eredményesebben használhatók a betegségek megelőzésére és akár a rák legyőzésére is. Természetes antibiotikumként alkalmazhatjuk fertőzések ellen, de az allergia tüneteit is enyhíti. A virágpor hatása a prosztatabetegségben szenvedőknek is nagy segítséget jelent, akárcsak a májproblémákkal küzdőknek. Kitűnően méregteleníti a szervezetet, megszabadítja a májat a méreganyagoktól. A virágpor evés gyerekeknek is jót tesz. A virágpor hatásai a keringési és az emésztőrendszer egészségét is védik. A benne található vitaminoknak, nyomelemeknek és értékes kémiai anyagoknak köszönhetően segít megelőzni az érelmeszesedést, az agyvérzést, csökkenti a koleszterinszintet és helyreállítja az anyagcserét. A virágpor összetétele nagyon gazdag olyan tápanyagokban, melyek nélkül a szervezet bizonyos funkciói nem tudnának megfelelően működni. Rendkívül magas a tápértéke, ugyanakkor csak kevés kalóriát tartalmaz, így kiváló kiegészítője a fogyókúrának. A virágpor antioxidáns hatása sokszorosan erősebb, mint az E-vitaminé. Kutatások szerint rák ellen is alkalmazható.