Albérlet piac, mi lesz veled?

Az ingatlanpiaci statisztikákat böngészve könnyedén megállapítható az ágazat gyengélkedése. A lakásárak évek óta nem növekedtek számottevően, és egyre hosszabb idő telik el az eladó ingatlant reklámozó első hirdetések feladása, és a tényleges eladás között – már ha sikerül egyáltalán vevőt találni.

A lakáspiac a néhány éve kipattant (és egyébként éppen a kétes ingatlanpiaci tranzakciókhoz kötődő) gazdasági válság óta nem volt ennyire mélyponton. Mind a kiadott építési engedélyek száma, mind az átadott újépítésű lakások mennyisége elmarad a várakozásoktól, immár huzamosabb ideje.

2012-ben már érezhetők a fellendülés jelei, de egyelőre átmeneti jellegű erősödésekről beszélhetünk csak. Az eladó, kiadó ingatlanok nagyobb számban találtak gazdára az év első felében, nyilvánvalóan a végtörlesztés, illetve az árfolyamgát kihirdetésének köszönhetően. Az első pár hónapot követően azonban visszaesett a lelkesedés.

Augusztus hagyományosan a kiadó ingatlan mezőnyt pezsdíti meg elsősorban, bár az eladó lakások, házak piacán is fokozódik az érdeklődés. Ez a felsőoktatásban tanulóknak köszönhető elsősorban: ezekben a hetekben a gólyák és a már korábban felvettek egyaránt igyekeznek megfelelő albérletután nézni. Borítékolható ugyanakkor, hogy ősszel, ha lecsengett az egyetemisták albérlet-rohama, ismét lehangoló számokat jelentenek majd az ingatlanpiaci elemzők.

Hasonló cikkek